Het belangrijkste spel voor peuters: Hoe jij rollenspel kunt verdiepen deel 2
Suzanne van Kinderbegeleider.nl • 25 juni 2025
Spelenderwijs de wereld ontdekken

"Je hoort peuters kletsen in een zelfbedachte ‘winkel’. Eén rekent af met een banaan van hout, de ander pakt een lege doos als ‘cadeautje’. Klinkt als gewoon spel? Het is in feite een echte leersituatie."
In deel 1 van deze blogreeks bespraken we al waarom rollenspel zoveel meer is dan zomaar “spel”. Het is een belangrijk middel voor de ontwikkeling van jonge kinderen, op sociaal, emotioneel, motorisch én cognitief vlak. In dit tweede deel duiken we dieper in op hoe peuters en kleuters rollenspel beleven, en hoe jij als professional of ouder een omgeving kunt creëren die uitnodigt tot fantasierijk, betekenisvol spel.
Peuters en kleuters: verschillend spel, dezelfde waarde
De manier waarop kinderen rollenspel ervaren, verandert met de leeftijd. Peuters zijn vooral gericht op zichzelf en spelen nog vaak parallel: ze spelen naast elkaar, maar niet per se met elkaar. Hun spel is kortdurend, wisselt snel en is vooral gebaseerd op imitatie van dagelijkse handelingen. Het symbolisch spel begint zich te ontwikkelen; voorwerpen krijgen een andere betekenis en worden in de verbeelding iets anders dan ze zijn.
Kleuters daarentegen spelen vaker samen. Ze nemen bewust rollen aan en houden deze langer vast. In hun spel ontstaat meer structuur en samenhang. Ze denken vooruit, bouwen verhaallijnen op en betrekken anderen in hun spel. Rollenspel krijgt hierdoor meer diepgang en wordt een sociaal proces waarin onderhandelen, afstemmen en samenwerken centraal staan. Dit bevordert niet alleen de sociale ontwikkeling, maar ook de taalvaardigheid en het probleemoplossend vermogen.
Een wereld om in te spelen
Een stimulerende spelomgeving draagt bij aan betekenisvol rollenspel. Belangrijk hierbij is dat de omgeving herkenbaar en relevant is voor het kind. Door aan te sluiten bij hun belevingswereld, zoals actuele thema’s of interesses, wordt het spel vanzelf rijker.
Basismaterialen zoals verkleedkleding, poppen, keukenspulletjes en open einde materiaal vormen het startpunt.
Open einde materiaal zoals lappen stof of lege dozen nodigt uit tot creativiteit en zelf invulling geven aan het spel. Hierdoor ontstaat ruimte voor fantasie en symbolisch denken.
Thematisch materiaal, afgestemd op bijvoorbeeld een winkel, restaurant of ziekenhuis, kan het spel verder verdiepen. Het toevoegen van passende materialen maakt het makkelijker voor kinderen om zich in te leven en spelideeën te ontwikkelen.
Door materialen overzichtelijk en gestructureerd aan te bieden, bijvoorbeeld in manden of bakken, kunnen kinderen zelfstandig kiezen en opruimen.
Het betrekken van kinderen bij het inrichten van de speelhoek of het verzamelen van materiaal vergroot hun betrokkenheid. Zij voelen zich betrokken over hun spelomgeving, wat de spelkwaliteit ten goede komt.
Een uitnodigende omgeving maken
Een doordachte inrichting ondersteunt spel en voorkomt overprikkeling. Rustige kleuren, natuurlijke materialen en voldoende ruimte zorgen voor overzicht en focus. Het afbakenen van hoeken met meubels of schermen helpt om verschillende spelsituaties van elkaar te scheiden. Hierdoor weten kinderen waar welk spel plaatsvindt en kunnen ze zich beter concentreren.
Het is effectiever om enkele overzichtelijke, thematisch ingerichte hoeken te creëren dan veel kleine, drukke plekken.
Een duidelijke functie per hoek bijvoorbeeld keuken, winkel of dokterspraktijk geeft richting aan het spel en biedt houvast.
Wissel thema’s regelmatig, maar behoud structuur in de inrichting, zodat kinderen zich snel vertrouwd voelen.
Flexibiliteit is ook belangrijk: materialen en opstelling kunnen zó gekozen worden dat een ruimte multifunctioneel inzetbaar is.
Een restaurant kan ook dienst doen als winkel. Zo blijft het spel dynamisch en vernieuwend zonder telkens een compleet nieuwe hoek te moeten inrichten.
De rol van de volwassene
Volwassenen spelen een essentiële ondersteunende rol in het rollenspel van kinderen. Dit vraagt om betrokkenheid, observatie en afstemming.
Door goed te kijken en te luisteren naar wat kinderen doen en zeggen, ontstaat inzicht in hun spelbehoeften en ontwikkelingsniveau.
Actief meespelen kan waardevol zijn, mits subtiel en op het juiste moment. Het is belangrijk om het spel niet te sturen, maar aan te sluiten bij wat er al gebeurt.
Volwassenen kunnen verdieping aanbrengen door materialen aan te reiken, woorden toe te voegen of nieuwe invalshoeken aan te dragen. Tegelijk is het van belang om zich ook weer terug te trekken, zodat kinderen ruimte krijgen om zelfstandig verder te spelen.
Deze balans tussen observeren, afstemmen, verdiepen, verrijken en loslaten maakt dat de volwassene een betekenisvolle rol kan spelen in het spel zonder het over te nemen.
Extra stimulans voor taal en rekenen
Rollenspel biedt talloze kansen om spelenderwijs taal- en rekenvaardigheden te ontwikkelen. Door materialen te labelen met woorden en pictogrammen, worden kinderen gestimuleerd in hun beginnende geletterdheid. Ook kun je rekenen integreren door bijvoorbeeld meetlijnen op de vloer aan te brengen, met geld te spelen in de winkelhoek of gewichten te gebruiken in een bakkershoek.
Herhaling en structuur zijn belangrijke elementen in deze leerprocessen.
Door steeds terugkerende spelvormen of vaste elementen toe te voegen, krijgen kinderen de kans om vaardigheden te oefenen en verdiepen.
Spelen is leren
De beleving van kinderen tijdens rollenspel is intens, betekenisvol en persoonlijk. In hun spel verwerken zij indrukken, oefenen ze met situaties en ontdekken ze hun plek in de wereld.
Door in te spelen op hun beleving en behoeften, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling op alle vlakken van taal en rekenen tot sociaal-emotioneel functioneren en zelfvertrouwen.
Rollenspel verdient een centrale plek in elke speelleeromgeving. Het is geen extraatje, maar een krachtig middel om kinderen te ondersteunen in hun groei. Als we hun spel serieus nemen en aandacht en tools geven om het spel te verrijken dan krijgen kinderen een rijke basis mee.
Wil je ontdekken hoe je rollenspel doelgericht kunt koppelen aan specifieke ontwikkelingsdoelen en thema’s? En ben je benieuwd hoe je dit praktisch kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk?
Stuur dan een mailtje naar
info@kinderbegeleider.nl.
Je ontvangt van ons Deel 3 van onze blogreeks "Het belangrijkste spel voor peuters", boordevol praktische handvatten en tools die je direct kunt toe passen.

Waarom jokken jonge kinderen en hoe stimuleer je eerlijkheid zonder schaamte of angst? Dit artikel duikt in de complexe wereld van jokken bij peuters en kleuters en biedt praktische tips voor opvoeders. Leer hoe je constructief omgaat met leugentjes, emoties erkent en samen met je kind tot oplossingen komt. Ontdek hoe je de band met je kind behoudt en tegelijkertijd het belang van eerlijkheid benadrukt, zelfs als de emoties hoog oplopen.